5 tips voor uw houtkachel

Houtkachel

Dankzij de CV ketel worden de meeste huizen tegenwoordig op een goede, veilige wijze verwarmd. Echter zijn er ook nog steeds een heleboel huizen met een klassieke houtkachel. Waarschijnlijk gebruikt u deze gedurende de wintermaanden wel eens. Kwieq geeft u vijf tips voor optimaal te genieten van uw houtkachel.

Kachel schoonmaken

Om te beginnen, is het belangrijk om eens per jaar al het roet te verwijderen uit de kachel en het rookkanaal. Waarom u dit moet doen? Zodat uw houtkachel niet te warm wordt. Door een laag roet van al enkele millimeters kan het namelijk zo zijn dat de warmte minder goed door het ijzer naar buiten kan ontsnappen. Tip: gebruikt u veel naaldhout, dan is het aan te raden uw houtkachel nóg vaker schoon te maken. Naaldhout zorgt namelijk voor meer roet dan andere houtsoorten.

Blokken hout stapelen

Heeft u een moderne houtkachel? Dan is de kans groot dat deze erop gefocust is om van boven naar beneden te branden. Wilt u dit gemakkelijk doen, dan kunt u het beste enkele blokken hout op elkaar stapelen en hier bovenop een klein vuurtje maken. Zo brandt uw houtstapel gemakkelijk van boven naar beneden. Hierdoor zal uw kachel sneller op temperatuur zijn, verbranden de gassen beter en brandt uw hout bovendien langer.

Lees verder

Het ontluchten van uw verwarming

Zelf uw verwarming ontluchten

Vooral in de koude herfst- en wintermaanden is het fijn dat uw verwarming goed werkt. Wanneer er niet voldoende warmte wordt afgegeven door uw verwarming, de verwarming een tikkend of borrelend geluid maakt. Dan is de kans groot dat u de verwarming moet ontluchten. Het tikkende of borrelende geluid wordt veroorzaakt door lucht in de leidingen. Hieronder leest u hoe u uw verwarming stap voor stap kunt ontluchten.

Waar begint u mee?

Zorg ervoor dat u een emmer en een oude doek bij de hand hebt. Een emmer hebt u nodig om het oude leidingwater op te vangen en een doek om eventueel wat droog te maken. Het water kan wat roest bevatten en dat kan lelijke vlekken veroorzaken op uw tapijt, meubels of in uw gordijnen. Nu is het tijd om te beginnen met het ontluchten.

  • Zet de radiatoren in uw woning open. Het is belangrijk dat u de verwarming warm laat worden. Laat uw ketel 10 minuten aanstaan.
  • De volgende stap is het uitschakelen van de CV ketel. Trek de stekker uit het stopcontact. Als uw ketel een digitale display heeft, kunt u de stekker laten zitten.
  • Wacht nu minimaal 10 minuten voordat u verder gaat met het ontluchten van de radiatoren.

Lees verder

Uw huis verwarmen en uw stookkosten verlagen

Uw huis effectief verwarmen en stookkosten verlagen

In de wintermaanden is het belangrijk om uw huis goed warm te houden, maar dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. In deel 1 van ‘zó houdt u uw huis gemakkelijk warm’ legden we u uit hoe u door enkele simpele tips uw huis sterk kunt verwarmen, terwijl u ook nog eens energie bespaart. Kwieq geeft u vijf extra tips!

Tip 1: het belang van goed onderhoud

In tijden van crisis kiezen mensen er wel eens voor om het onderhoud van hun verwarmingsketel uit te stellen, om zo kosten te besparen. Het opvallende hieraan is echter dat het averechts werkt. Een onvoldoende onderhouden van uw ketel zorgt ervoor dat uw ketel meer energie verbruikt. In veel gemeenten is het inmiddels verplicht om uw verwarmingsketel regelmatig te controleren – tevens wegens de veiligheid in uw woning, dus wij raden u dan ook aan om u hieraan te houden.

Tip 2: ongebruikte kamers

Zet de verwarming uit in kamers die u niet gebruikt. Heeft u studerende kinderen, dan hoeven hun kamers doordeweeks niet te worden verwarmd. Hetzelfde geldt voor die studeerkamer, waar u slechts eenmaal per week in werkt, of bijvoorbeeld voor uw bijkeuken. Met het geld dat u bespaart, kunt u andere kamers juist weer beter verwarmen.

Lees verder

Objecten op of tegen de verwarming plaatsen: is het gevaarlijk?

Objecten op of tegen de verwarming gevaarlijk

Veel mensen plaatsen natte kleren op de verwarming of hebben de bank tegen de verwarming aanstaan. Onze vakmannen krijgen dikwijls de vraag of zoiets nou gevaarlijk kan zijn. Daarom geeft Kwieq u hier het antwoord op al uw vragen betreffende de brandveiligheid van een CV verwarming.

Ontbrandingsdrempel

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: een goed functionerende CV verwarming kan geen brand veroorzaken. De verwarming houdt namelijk rekening met een ontbrandingsdrempel die nooit overschreden kan worden. In sterke uitzonderingen kan dit wel, maar dan werkt de CV ketel niet meer naar behoren. U merkt dat uw CV ketel niet meer goed werkt wanneer het te allen tijde extreem heet is in huis. In dit geval dient u zo spoedig mogelijk een vakman langs te laten komen.

Lees verder

5 manieren om efficiënt te verwarmen

Verwarming tip besparen

Een grote kostenpost in ieder huishouden is en blijft de verwarming. Wist u echter al dat u door gericht te verwarmen aanzienlijk kunt besparen op uw energierekening? Maak gebruik van deze handige tips van Kwieq en bespaar per jaar tot maar liefst honderden euro’s op uw energierekening.

Tip 1: CV niet inschakelen voor november

Onze eerste tip is het niet inschakelen van uw CV voor de maand november. Met andere woorden: wanneer het buiten koud begint te worden, hoeft dit voor u niet direct te betekenen dat u uw CV-installatie op hoeft te starten. Gebruik hiervoor simpelweg de volgende basisregels: verwarm in de ochtend uw keuken kort en schakel in de avond de verwarming in uw keuken en woonkamer in voor enkele uren. Indien u de complete CV-installatie zou inschakelen, zou dit veel gaan kosten, terwijl het lang duurt voor uw kamers verwarmd zijn. Gebruik voor het verwarmen daarom gewoon een verplaatsbare kachel, zodat u gericht verwarmt.

Tip 2: CV niet hoger zetten bij flinke kou

Is het buiten ongewoon koud, dan raden we u echter aan om uw CV niet hoger te gaan zetten. Hiermee bespaart u namelijk flink op uw energiekosten. Ook hier kunt u het systeem van gericht verwarmen gebruiken. Verwarm de kamers die u gebruikt extra met een verplaatsbare kachel.

Lees verder