Het ontluchten van uw verwarming

Zelf uw verwarming ontluchten

Vooral in de koude herfst- en wintermaanden is het fijn dat uw verwarming goed werkt. Wanneer er niet voldoende warmte wordt afgegeven door uw verwarming, de verwarming een tikkend of borrelend geluid maakt. Dan is de kans groot dat u de verwarming moet ontluchten. Het tikkende of borrelende geluid wordt veroorzaakt door lucht in de leidingen. Hieronder leest u hoe u uw verwarming stap voor stap kunt ontluchten.

Waar begint u mee?

Zorg ervoor dat u een emmer en een oude doek bij de hand hebt. Een emmer hebt u nodig om het oude leidingwater op te vangen en een doek om eventueel wat droog te maken. Het water kan wat roest bevatten en dat kan lelijke vlekken veroorzaken op uw tapijt, meubels of in uw gordijnen. Nu is het tijd om te beginnen met het ontluchten.

  • Zet de radiatoren in uw woning open. Het is belangrijk dat u de verwarming warm laat worden. Laat uw ketel 10 minuten aanstaan.
  • De volgende stap is het uitschakelen van de CV ketel. Trek de stekker uit het stopcontact. Als uw ketel een digitale display heeft, kunt u de stekker laten zitten.
  • Wacht nu minimaal 10 minuten voordat u verder gaat met het ontluchten van de radiatoren.

Het ontluchten

Het is belangrijk dat u bij de radiatoren op het laagste punt in uw woning begint. Begin dus in uw kelder of op de begane grond. Werk via de onderste verdieping omhoog in uw woning. U eindigt dus op het hoogste punt in uw woning.

  • Sluit de kraan van de radiator.
  • Draai nu het ontluchtingsventiel open. Zet uw emmer vast onder het ontluchtingsventiel en zorg dat u de doek ook in de buurt hebt.
  • Als het water uit de radiator is, draai dan het ontluchtingsventiel weer dicht.
  • Draai de radiatorkraan open.
  • Als u bent geëindigd op het hoogste punt in uw woning, dan bent u klaar met de radiatoren. Schakel nu de CV ketel weer in.
  • Controleer nu de waterdruk van uw ketel. Het is belangrijk dat de wijzer tussen de 1,5 bar en de 2,0 bar zit. Op dat moment is de waterdruk goed. Als de waterdruk niet goed is, vul de ketel dan bij met water.

Bent u goed geholpen met dit artikel? Mooi! Zou u dit artikel willen delen via één van de onderstaande social media buttons? Zo helpen we elkaar!

1 reactie

  1. Ik heb het zelf niet gedaan, dat durfde ik niet. Mijn man heeft het gedaan en het is goed gelukt. De winter is al bijna voorbij maar het is wel fijn om te weten dat onze cv ketel het goed doet.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *