5 tips voor uw houtkachel

Houtkachel

Dankzij de CV ketel worden de meeste huizen tegenwoordig op een goede, veilige wijze verwarmd. Echter zijn er ook nog steeds een heleboel huizen met een klassieke houtkachel. Waarschijnlijk gebruikt u deze gedurende de wintermaanden wel eens. Kwieq geeft u vijf tips voor optimaal te genieten van uw houtkachel.

Kachel schoonmaken

Om te beginnen, is het belangrijk om eens per jaar al het roet te verwijderen uit de kachel en het rookkanaal. Waarom u dit moet doen? Zodat uw houtkachel niet te warm wordt. Door een laag roet van al enkele millimeters kan het namelijk zo zijn dat de warmte minder goed door het ijzer naar buiten kan ontsnappen. Tip: gebruikt u veel naaldhout, dan is het aan te raden uw houtkachel nóg vaker schoon te maken. Naaldhout zorgt namelijk voor meer roet dan andere houtsoorten.

Blokken hout stapelen

Heeft u een moderne houtkachel? Dan is de kans groot dat deze erop gefocust is om van boven naar beneden te branden. Wilt u dit gemakkelijk doen, dan kunt u het beste enkele blokken hout op elkaar stapelen en hier bovenop een klein vuurtje maken. Zo brandt uw houtstapel gemakkelijk van boven naar beneden. Hierdoor zal uw kachel sneller op temperatuur zijn, verbranden de gassen beter en brandt uw hout bovendien langer.

Hoeveel blokken?

Maar hoeveel blokken hout legt u precies op het vuur? Wij raden aan om drie blokken tegelijk op het vuur te leggen, want één blok gaat meestal al snel uit. Het brandproces van een houtblok heeft namelijk drie fases en één houtblok kan dat moeilijk alleen vasthouden. Zorgt u echter voor een groter brandoppervlak, dan versterken de verschillende vuren elkaar.

Verschillende houtsoorten

De ene houtsoort is bovendien de andere niet. Gebruikt u namelijk hardhout, dan geeft dat meer warmte dan lichthoutsoorten. De lichte houtsoorten zijn echter goedkoper en u kunt ze dan ook het beste gebruiken tijdens koude avonden in het voor- of najaar. In dergelijke gevallen heeft u minder warmte nodig. Een perfecte gelegenheid om op de kosten te besparen!

Goede en slechte rook

Veel rook is niet goed. Ziet u veel zwarte rook uit uw schoorsteen komen, dan duidt dat op energierijke gassen die nog niet zijn verbrand. Het vuur brandt in deze gevallen meestal niet fel genoeg. In een perfecte situatie komt er slechts een beetje lichtgrijze en geurloze rook uit uw schoorsteen.

Tot slot: Kwieq bedankt installatiebedrijf C&R Utrecht voor het leveren van input voor dit artikel. Indien u suggesties heeft dan zijn deze uiteraard van harte welkom via het onderstaande formulier.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *