Uw huis verwarmen en uw stookkosten verlagen

Uw huis effectief verwarmen en stookkosten verlagen

In de wintermaanden is het belangrijk om uw huis goed warm te houden, maar dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. In deel 1 van ‘zó houdt u uw huis gemakkelijk warm’ legden we u uit hoe u door enkele simpele tips uw huis sterk kunt verwarmen, terwijl u ook nog eens energie bespaart. Kwieq geeft u vijf extra tips!

Tip 1: het belang van goed onderhoud

In tijden van crisis kiezen mensen er wel eens voor om het onderhoud van hun verwarmingsketel uit te stellen, om zo kosten te besparen. Het opvallende hieraan is echter dat het averechts werkt. Een onvoldoende onderhouden van uw ketel zorgt ervoor dat uw ketel meer energie verbruikt. In veel gemeenten is het inmiddels verplicht om uw verwarmingsketel regelmatig te controleren – tevens wegens de veiligheid in uw woning, dus wij raden u dan ook aan om u hieraan te houden.

Tip 2: ongebruikte kamers

Zet de verwarming uit in kamers die u niet gebruikt. Heeft u studerende kinderen, dan hoeven hun kamers doordeweeks niet te worden verwarmd. Hetzelfde geldt voor die studeerkamer, waar u slechts eenmaal per week in werkt, of bijvoorbeeld voor uw bijkeuken. Met het geld dat u bespaart, kunt u andere kamers juist weer beter verwarmen.

Tip 3: mobiele radiator gebruiken

Indien u niet meer dan één kamer intensief gebruikt, kunt u ook de thermostaat enkele graden lager zetten en deze kamer verwarmen met een mobiele radiator. Zo verwarmt u op een meer efficiënte manier.

Tip 4: boiler lager afstellen

U kunt uw boiler daarnaast gemakkelijk wat lager afstellen. Doorgaans is het tapwater in deze boiler maar liefst 80 graden Celsius of warmer. U bespaart geld door deze lager af te stellen. Hou uw boiler boven 65 graden Celsius, zodat de legionellabacterie zich niet kan gaan vermenigvuldigen. Zo houdt u het veilig!

Tip 5: thermostaat programmeren

Het is handig om een programmeerbare thermostaat aan te schaffen. Deze thermostaat kunt u zó programmeren dat deze ’s nachts lager gaat staan, waarna deze automatisch stijgt als u opstaat. Het bespaart u een boel werk en u bespaart er ook nog eens flink wat geld mee!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *